ZAKAJ PASIVNA IN NE SAMO NIZKOENERGIJSKA HIŠA

ZAKAJ PASIVNA IN NE SAMO NIZKOENERGIJSKA HIŠA

Glede na željo naročnika poiščemo optimalne možnosti, ki jih daje zemljišče na kateremu bo stala hiša. To je tudi razlog zakaj nimamo tipskih hiš, saj smo mnenja da mora biti hiša projektirana za tistega, ki bo v njej tudi živel. Ker hišo že v fazi idejnega načrta cenovno optimiziramo, so naše hiše velikokrat tudi cenovno konkurenčne tipskim hišam.

Hišo projektiramo po konceptu PH. To pomeni, da hišo odpremo proti jugu in čim bolj zapremo proti severu, kar pa ne pomeni, da tudi na severu ne sme biti nobenega okna. S tem omogočimo, da sonce ogreva hišo, hkrati je bivanje v tako projektirani hiši bolj prijazno, saj je sonce vir življenja. Pravilna razporeditev prostorov v skladu s filozofijo pasivne gradnje, optimizira potrebno kvadraturo glede na želje naročnika. Tako se znebimo odvečne kvadrature, hkrati pa prostor »zadiha«.

Ker je gradnja PH dražja od nizkoenergijske hiše (NEH) se v fazi projektiranja potrudimo, da hišo zasnujemo tako, da na koncu cena PH ni bistveno višja od NEH. To nam omogočajo dolgoletne izkušnje na področju energijsko varčne gradnje. S pravilno izbiro in postavitvijo oken omogočimo uporabniku lep pogled na naravo, hkrati pa zajamemo toliko sončne energije, kot jo hiša potrebuje glede na debelino izolacije.

Pri pasivni hiši je debelina izolacije na talni plošči 20 cm, v zunanjih stenah in strehi pa 40 cm. S tem dosežemo, da dnevno nihanje zunanje temperature skoraj ne vpliva na nihanje notranje temperature. To je tudi bistvena razlika med NEH in PH. Pri NEH se moramo ukvarjati s čim bomo hišo ogrevali, kje bodo nameščeni termostati in kakšna bo regulacija ogrevanja. Vse to povečuje stroške investicije NEH, hkrati pa bomo vse življenje odvisni od cene energentov. Pri PH je debelina izolacije optimalna glede na lego in arhitekturo hiše. Pravilna postavitev oken, kot tudi njihova kvaliteta, omogočata, da je temperatura notranjih sten, kot tudi oken, skoraj enaka. Pri takšnih izhodiščih potrebujemo za ogrevanje hiše izredno majhne moči grelnih naprav. Temperaturni profil je pri tleh skoraj enak kot pod stropom. Hiša ne potrebuje več dragih regulacij. Ko gremo pozimi na dopust, gretja ni potrebno izklapljati zaradi izredno nizke porabe energije, zato se vedno vrnemo v toplo hišo.