NARAVNI MATERIALI

Hiše se gradijo izključno iz naravnih materialov. Le ti se od anorganskih (kamena in steklena volna) in od umetnih (stiropor) razlikujejo v tem, da vlago, ki nastaja v stenah in strehi lahko sprejmejo in oddajo. Anorganski in umetni materiali vlago (bolje ali slabše) samo prepuščajo, ne morejo pa je sprejeti. Zato vlago (kondenz) sprejema lesena konstrukcija, saj les kot naravni material enako kot naravne izolacije lahko sprejme in odda.

Preberi več

DIFUZIJSKO ODPRTA HIŠA

To pomeni, da se pri gradnji uporabljajo parne ovire namesto parnih zapor. Parne ovire so lahko OSB plošče ali folije, ki paro prepuščajo. Pri gradnji hiš ARBEKO uporabljamo folije iz armiranega natron papirja, saj zagovarjamo filozofijo, da se folija iz naravnega materiala dolgoročno bolje obnaša kot folija iz umetnega materiala. Dokazano je, da imajo naravni materiali izredno dolgo življenjsko dobo. Les ima življenjsko dobo več tisoč let. Pri tem je pomemben le en bistven pogoj – vlaga. V kolikor ima les optimalno vlago je njegova obstojnost praktično neomejena. Prav zato les obdajamo z naravnimi izolacijskimi materiali, ki nastanejo iz lesa. Tako se vlaga enakomerno porazdeli na vse materiale, saj so vsi sposobni vlago sprejeti.

Preberi več

ZAKAJ SE TOPLOTA V ARBEKO HIŠI OHRANI DALJ ČASA

Les in izolacije iz lesa toploto prepuščajo tudi do 5x počasneje kot anorganski in umetni izolacijski materiali. Vsakdo od nas je že držal gorečo palico v roki. Tudi če je le ta dolga samo 30 cm se kljub žerjavici na drugi strani palice, ne moremo opeči. Večina ljudi raje gradi zidane hiše saj menijo, da so toplotno bolj stabilne od lesenih. To je dejansko res, v kolikor zidano hišo primerjamo s klasično leseno hišo, izolirano z umetnimi in anorganskimi izolacijami. Takšna lesena hiša se sicer hitro segreje, vendar tudi zelo hitro ohladi. Zidano hišo moramo dalj časa greti, vendar se potem tudi toplota dalj časa ohrani. Gradnja z naravnimi materiali omogoča oboje. Hiša se zaradi dobre izolativnosti naravnih izolacij hitro segreje, vendar se zaradi dolgega faznega zamika prehoda toplote zelo počasi ohlaja. To je pomembno tako v zimskem času, kot tudi poleti, saj se hiša zelo težko pregreva.

ZAKAJ PASIVNA IN NE SAMO NIZKOENERGIJSKA HIŠA

Namen pasivne gradnje ni zgolj v tem, da hiša porabi zelo malo energije za ogrevanje ali hlajenje. Majhna poraba, ki jo doseže pasivna hiša (PH) je rezultat pravilnega načrtovanja, ki se začne že pri idejnem projektu. Podjetje ARBEKO d.o.o. združuje arhitekturni biro ARB d.o.o. in podjetje EKO PRODUKT d.o.o., ki se že od leta 1998 ukvarja z naravnimi izolacijskimi materiali, bilo pa je tudi prvo podjetje v Sloveniji, ki je postavilo ekološko pasivno hišo.

Preberi več