DIFUZIJSKO ODPRTA HIŠA

DIFUZIJSKO ODPRTA HIŠA – ZDRAVA IN DOLGOROČNO OBSTOJNA HIŠA

Gradbeni sklop (stena, streha, ipd.), ki je sestavljen iz naravnih materialov vlago sprejema in oddaja. Naravni materiali sprejmejo več vodne pare kot anorganski in umetni, saj jo lažje akumulirajo v sebi. Ker se vodna para porazdeli na celotno debelino materiala ne prihaja do kondenznih slojev v izolacijskem materialu. Presežek vodne pare se brez težav izloči skozi fasado, streho (sekundarno kritino) ali navznoter skozi parno oviro. Na ta način toplotni ovoj stavbe pripomore k uravnavanju vlažnosti zraka v prostoru.

Praviloma bi moral vsakdo, ki gradi hišo razmisliti tudi o tem kakšno mikro klimo ima v prostoru. Bivalne razmere niso odvisne le od optimalne temperature, temveč predvsem od optimalne vlage. V kolikor je le ta med 40% in 60% pomeni, da bivate v zdravi hiši. Hiše grajene iz anorganskih in umetnih materialov kot tudi iz betona ali zidakov (žgana glina/ilovica ne more sprejeti toliko vlage kot surova) ne morejo prevzeti toliko vlage kot hiše grajene iz naravnih materialov, zato je tudi občutek temperature v leseni hiši pri 18 stopinjah enak kot v zidani hiši pri 20 stopinjah.

Filozofija ARBEKO hiš so zdravi bivalni pogoji, kar dosežemo z vgradnjo naravnih izolacijskih materialov ter difuzijsko odprto gradnjo.